Hospody, výčepy a kořalny hrály v životě Prahy vždy významnou úlohu a spoluvytvářely její genius loci. Prostory pohostinství fungovaly nejen jako místa opilství, ale představovaly a představují i prostředí, kde se setkávají lidé a kde vznikají přátelství osobní, milostná i umělecká. Hospodami také protékala inspirace řady významných umělců, intelektuálů nebo politických aktivistů. Mnohé podniky fungují jako svobodný přístav, kde se u jednoho stolu potkávají lidé ze zcela odlišných sociálních vrstev – vedle metaře sedí profesor, u vedlejšího stolu řemeslník s fotbalistou nebo inženýrem. Praha bez hospod by byla jinou Prahou, mnohem fádnější a nudnější. I řada uměleckých a intelektuálních výkonů by bez podpory družného přátelství u piva vznikala jen stěží. Osmidílný dokumentární cyklus Praha ožralá vychází ze stejnojmenného knižního bestselleru autorské dvojice Radima Kopáče a Petra Stančíka a diváky každým dílem provede herec Jan Hájek.